Dátumy: |
20.09.2025 13:00 - 18:00
21.09.2025 13:00 - 18:00 |
||||||||
Typ aktivity: | Workshop, tvorivé dielne | ||||||||
Stručná charakteristika: | Účastníci workshopu sa pod vedením kurátorky naučia teóriu i samotú prax výroby syra tradičným spôsobom do formy. Hosť: Lenka Hrašková Podujatie sa uskutoční 20. a 21. 09. o 13:00 a 16:00. Svoju účasť je nutné vopred nahlásiť. | ||||||||
Popis: | Patríte k milovníkom dobrého syra a syrových špecialít? Chceli by ste skúsiť vyrobiť vlastný syr v domácich podmienkach a neviete ako na to? Poctivé syrárske remeslo je síce hotová veda, ale prvý krok je jednoduchší, než to možno vyzerá. Príďte si s nami vyrobiť základný druh syra – čerstvú hrudku a objaviť rozmanité možnosti spracovania mlieka pomocou rôznych syridiel a mliekárenských kultúr. Workshop je určený pre vopred prihlásených účastníkov starších ako 15 rokov. Každý účastník workshopu bude pracovať s cca 1litrom kravského mlieka, z ktorého sa dá získať približne 150 g čerstvého syra. Účastníci si donesú nerezovú alebo plastovú nádobu (napr. rajnica cca 3l),nerezové alebo plastové sitko (cca 1l) a uzatvárateľnú nádobu na odnesenie vyrobeného syra. |
||||||||
Lokalita: | Tihányiovský kaštieľ | ||||||||
Adresa: | Radvanská 27, 974 05 Banská Bystrica | ||||||||
Obec: | Banská Bystrica | ||||||||
Okres: | Banská Bystrica | ||||||||
Kraj: | Banskobystrický kraj | ||||||||
Vstupné: | 5,00 | ||||||||
Sprístupnenie lokality pre verejnosť: | Priestory sú bežne prístupné verejnosti | ||||||||
Organizátor: | Stredoslovenské múzeum | ||||||||
Kontakty: |
|