Tradičná výroba syrov

Dátumy:
20.09.2025 13:00 - 18:00
21.09.2025 13:00 - 18:00
Typ aktivity: Workshop, tvorivé dielne
Stručná charakteristika: Účastníci workshopu sa pod vedením kurátorky naučia teóriu i samotú prax výroby syra tradičným spôsobom do formy. Hosť: Lenka Hrašková Podujatie sa uskutoční 20. a 21. 09. o 13:00 a 16:00. Svoju účasť je nutné vopred nahlásiť.
Popis:

Patríte k milovníkom dobrého syra a syrových špecialít? Chceli by ste skúsiť vyrobiť vlastný syr v domácich podmienkach a neviete ako na to? Poctivé syrárske remeslo je síce hotová veda, ale prvý krok je jednoduchší, než to možno vyzerá. Príďte si s nami vyrobiť základný druh syra – čerstvú hrudku a objaviť rozmanité možnosti spracovania mlieka pomocou rôznych syridiel a mliekárenských kultúr. Workshop je určený pre vopred prihlásených účastníkov starších ako 15 rokov. Každý účastník workshopu bude pracovať s cca 1litrom kravského mlieka, z ktorého sa dá získať približne 150 g čerstvého syra. Účastníci si donesú nerezovú alebo plastovú nádobu (napr. rajnica cca 3l),nerezové alebo plastové sitko (cca 1l) a uzatvárateľnú nádobu na odnesenie vyrobeného syra.

Lokalita: Tihányiovský kaštieľ
Adresa: Radvanská 27, 974 05 Banská Bystrica
Obec: Banská Bystrica
Okres: Banská Bystrica
Kraj: Banskobystrický kraj
Vstupné: 5,00
Sprístupnenie lokality pre verejnosť: Priestory sú bežne prístupné verejnosti
Organizátor: Stredoslovenské múzeum
Kontakty:
https://stredoslovenskemuzeum.sk/
https://www.facebook.com/stredoslovenske.muzeum/
Mgr. Kristína Chromeková
chromekova@ssmuzeum.sk